USB 2 of 3

Universal Serial Bus bestaat al een hele tijd, en is bedoeld om de parallelle en seriële poorten te vervangen.
Maar USB heeft ook voor andere zaken gezorgd, zoals opslag. Ken jij nog iemand zonder USB-stick ?

De eerste USB verbinding, USB 1.0 had ‘maar’ een snelheid van 1,5 Megabit per seconde, gelukkig bracht USB 1.1 daar verandering in met 12 Megabit per seconde. Toetsenborden, printers, scanners, muizen, webcams, joysticks, noem ze maar op, verschenen in een USB versie.

USB 2.0 werd in 2001 officeel gecertificeerd. Het theoretisch maximum ligt op 480 Megabit per seconde, wat een hele verbetering is te noemen in vergelijking met USB 1.0.

Toch is er tegenwoordig een snelheidsbeperking. Webcams van 2 of meer megapixels kunnen die kwaliteit niet aantonen, want USB 2.0 kan die snelheid niet aan. Hetzelfde geldt voor sommige externe harde schijven.

Gelukkig komt USB 3.0 steeds dichter, en de ‘superspeed’ USB haalt snelheden van een monsterachtige 5000 Megabit per seconde, wat meer dan een vertienvoudiging is ten opzichte van USB 2.0.

Het doel van USB ligt blijkbaar niet alleen op opslag en verbinding… Zo zijn er al USB-koffiehouders, USB-rakketenwerpers, USB-telefoonopladers, en zelfs USB-stofzuigers…

Snelheden
USB 1.0 USB 1.1 USB 2.0 USB 3.0
1,5 Mbit/s 12 Mbit/s 480 Mbit/s 5000 Mbit/s

Verschillen met USB 2

Het voornaamste verschil met USB 2 is natuurlijk de snelheid.
USB 3 maakt meer dan een vertienvoudiging op basis van de snelheid.

USB 2 is een half-duplex apparaat, dat wil zeggen dat USB 2 maar één ding tegelijk kan doen, in dit geval, verzenden of ontvangen. USB 3 is daarintegen een full-duplex apparaat, USB 3 kan dus verzenden en ontvangen tegelijk doen.

Ook kan USB 3 meer stroom leveren. USB 2 beschikt over 5 units die elk 100mA kunnen leveren, wat ongeveer gelijk staat aan 2,5 watt. USB 3 beschikt over 6 units die elk 150mA kunnen leveren, wat de stroom opkrikt tot 4,5 watt.

Werkt mijn USB 2 stick op een USB 3 poort ?

Ja, want USB 3 is volledig backwards compatibel.
Maar USB 2 is ook volledig backwards compatibel met de oudere versies, dus kan je op een USB 3 poort een totaal van vier verschillende soorten USB aansluiten. (USB 1.0., USB 1.1., USB 2.0., USB 3.0.)

Maar werkt mijn USB 3 stick ook op een USB 2 poort ?

Ja, want het leuke aan USB 3 is, dat het ook volledig forwards compatibel is.
Maar als je een USB 3 apparaat aansluit op een USB 2 poort, zal het apparaat alleen maar functioneren op de snelheid van USB 2.

Hoe herken je een USB 3 poort ?

Een USB 3 poort kan je makkelijk herkennen aan de blauwe connectoren. Ook de bij de kabels zullen de connectoren ook een blauwe kleur hebben.

Momenteel zijn er nog maar een handjevol moederborden beschikbaar met USB 3. De fabrikanten hebben beloofd om daar snel verandering in te brengen.

Ook zullen verscheidene fabrikanten USB 3 uitbreidingskaarten lanceren.

Ook zijn er nog geen echte USB 3 producten op de markt, maar met de komst van externe SSD’s* zal de volledige snelheid van USB 3 kunnen benut worden.

Bron: USB 3… De nieuwe standaard ? | Computers en internet | Hardware

Translate »
%d bloggers liken dit: