POP of IMAP?

Kiest u voor POP of IMAP? Deze pagina beschrijft hoe de protocollen werken en wat de voor- en nadelen zijn.

POP

Met Post Office Protocol haalt u e-mails op, net zoals u (heel) vroeger post zou ophalen bij een postkantoor. U zegt u wie u bent, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor u is en geeft deze mee. Uw mailprogramma doet met POP hetzelfde: hij verbindt met de server, zegt voor wie hij de mail op komt halen, en de server geeft de nieuwe berichten mee. Uw mailprogramma haalt deze naar uw computer zodat u ze kunt lezen. De berichten staan dan op uw computer en niet meer op de server.

IMAP

Het Internet Message Access Protocol is zeer geschikt om e-mail te behandelen vanaf verschillende computers. Bijvoorbeeld thuis, op het werk en op reis. De inhoud van de mailbox is op elke computer precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mailtjes kunnen overal en altijd worden ingezien omdat ze opgeslagen blijven bij XS4ALL. Een ander voordeel van IMAP is dat wanneer uw harde schijf of computer kapot gaan uw e-mail nog veilig bij ons op de server staat.

Met IMAP maakt uw mailprogramma nog steeds verbinding met de server, zegt voor wie hij de mail wil ophalen, maar haalt vervolgens alleen de adresgegevens van de mail op (in plaats van het gehele bericht). Deze adresgegevens vertellen:
– aan wie de mail gericht is
– wie de afzender is
– op welk tijdstip het verzonden
– de grootte van het bericht.
Vergelijk het met een uitgebreide adressticker op een postpakket.
Pas als u op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server. Tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP maakt een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op uw computer. Daarnaast houdt uw mailprogramma de verbinding met de server open zodat u nieuwe mails direct binnen ziet komen.

Voordelen IMAP

 • Al uw berichten zijn vanaf meerdere locaties te lezen, inclusief webmail
 • De inhoud van uw mailbox is op elke computer dezelfde, u ziet ook alle verzonden items
 • IMAP markeert welke berichten u al gelezen hebt en welke niet. Ook handig als u met een collega uit dezelfde mailbox werkt
 • Uw mail blijft veilig op de server van XS4ALL staan, u hebt dus direct een back-up
 • Hoeft niet elk bericht helemaal te downloaden. U gebruikt dus alleen bandbreedte als u een bericht leest/download
 • De door u (of anderen die de mailbox gebruiken) verzonden items zijn zichtbaar, ook vanuit de webmail
 • U kunt meerdere mappen aanmaken. Deze verschijnen ook in andere mailprogramma’s als deze IMAP gebruiken. U krijgt ze zelfs ook te zien als u inlogt op onze Webmail!

Nadelen IMAP

 • Verbinding met het internet noodzakelijk (dit is met specifieke instellingen in uw mailclient op te lossen, raadpleeg hiervoor de handleiding van het gebruikte programma)
 • Alle mail blijft op de server staan, uw mailbox zal dus eerder vollopen. Gelukkig krijgt u bij XS4ALL 1 Gb aan opslagruimte per mailbox. Hier kunt u een hele tijd mee voort.

Voordelen POP

 • Korte verbinding met de server om mail op te halen
 • De kans dat uw mailbox op de server volloopt is veel kleiner dan bij IMAP

Nadelen POP

Op deze helpdeskpagina’s staat uitgelegd hoe u POP of IMAP kunt instellen voor de meest voorkomende mailclients:
http://www.xs4all.nl/klant/helpdesk/email/instellingen/

Let wel op: Stelt u niet POP en IMAP tegelijk in voor dezelfde mailbox. Als een bericht verwijderd wordt van de server – bijvoorbeeld omdat deze opgehaald is via POP- dan zal deze niet meer zichtbaar zijn voor IMAP; IMAP laat immers alleen de berichten zien die bij XS4ALL op de server staat.

Jordaan

Telecommunicatie

Met vriendelijke groeten.

Rene Jordaan

Swanendrift 56

3332 RN Zwijndrecht

Tel 078 6122207

Fax 0842220526

Mobile: 0651494654

Handelsreg 23082194

BTW -NL070460942B01

e-mail info@jortel.nl

https://www.jortel.nl

Translate »
%d bloggers liken dit: