Hoe kan ik een reset uitvoeren op mijn Windows laptop en/of PC?

Hoe kan ik een reset uitvoeren op mijn Windows laptop en/of PC?

Het kan voorkomen dat je laptop of PC foutmeldingen vertoont en niet meer goed werkt. Hierbij kan je denken aan het vastlopen van het besturingssysteem of het niet werken van randapparatuur zoals muizen en toetsenborden.

Wat de exacte oorzaak is van het probleem, is soms lastig te vinden, zelfs na het installeren van de drivers. De drivers van je laptop of PC kan je altijd vinden op de website van de fabrikant. Hiermee kan je de aansturing (driver) opnieuw installeren, zodat mogelijke conflicten kunnen worden hersteld. Werkt de netwerkkaart niet in je laptop, krijg je geen geluid uit je speakers of is er iets mis met de interne onderdelen (hardware) van je laptop, dan kan je de drivers downloaden en installeren. Randapparatuur wat niet meer goed werkt, kan je ook met drivers proberen op te lossen. De drivers dien je dan te downloaden van de website van de fabrikant.

Het is van belang om altijd eerst een back-up te maken van alle gegevens op je laptop of PC, voordat je begint met dit herstel proces. De kans bestaat namelijk dat je alle gegevens worden verwijderd van het systeem tijdens het herstel proces. Met een externe harde schijf kan je alles opslaan, zodat je niet alles kwijt bent.

Voorheen kreeg je bij je laptop of PC een CD/DVD met daarop alle drivers en de setup van Windows. Hiermee was het mogelijk om de herstel procedure op te starten, door simpelweg de CD/DVD in de optische drive te steken en je laptop opnieuw op te starten. Tegenwoordig gebruiken fabrikanten een gedeelte van de harde schijf, die in de laptop of PC zit, waarop dezelfde gegevens staan. Je kan deze partitie van de harde schijf opstarten met het indrukken van een F toets, direct na het opstarten van je PC of laptop. Welke F toets je hiervoor moet indrukken verschilt per fabrikant. Een overzicht van deze toetsen staan onderaan deze pagina aangegeven. Het herstel proces spreekt hoofdzakelijk voor zich, wanneer je de instructies volgt op het scherm, zal dit een logisch verloop hebben.

Acer: ALT + F10

Asus: F9 (eerst dient u in BIOS Fastboot uit te schakelen)

HP/Compaq: F11

MSI: F3

Samsung: F4

Sony: F10

Toshiba: F8

Translate »
%d bloggers liken dit: