Een netwerklocatie kiezen

Een netwerklocatie kiezen

Wanneer u voor het eerst verbinding maakt met een netwerk, moet u een netwerklocatie kiezen. Daardoor worden automatisch de juiste firewall- en beveiligingsinstellingen toegepast voor het type netwerk waarmee u verbinding maakt. Door een netwerklocatie te kiezen wanneer u verbinding maakt met netwerken op verschillende locaties (bijvoorbeeld het netwerk thuis, het netwerk in een restaurant of het netwerk op kantoor) kunt u ervoor zorgen dat uw computer altijd op het juiste beveiligingsniveau is ingesteld.

Er zijn vier typen netwerklocaties:

· Kies Thuisnetwerk voor thuisnetwerken of wanneer u de mensen en de apparaten in het netwerk kent en vertrouwt. Computers in een thuisnetwerk maken deel uit van een thuisgroep. Netwerkdetectie is ingeschakeld voor thuisnetwerken, waardoor u andere computers en apparaten in het netwerk kunt zien en andere netwerkgebruikers uw computer kunnen zien. Zie Wat is netwerkdetectie? voor meer informatie.

· Kies Bedrijfsnetwerk voor kleine bedrijfsnetwerken of andere netwerken op de werkplek. Netwerkdetectie, een functie die het mogelijk maakt de andere computers en apparaten in een netwerk te zien en andere netwerkgebruikers in staat stelt uw computer te zien, is standaard ingeschakeld, maar u kunt geen thuisgroep maken of hiervan lid worden. Zie Wat is netwerkdetectie? voor meer informatie.

· Kies Openbaar netwerk voor netwerken in openbare ruimten (zoals cafés of luchthavens). Deze locatie zorgt ervoor dat uw computer niet zichtbaar is voor andere computers om u heen en helpt uw computer beschermen tegen schadelijke software van internet. Thuisgroep is niet beschikbaar op openbare netwerken en netwerkdetectie is uitgeschakeld. Kies deze optie ook als u rechtstreeks verbinding hebt met internet zonder router, of als u beschikt over een mobiele breedbandverbinding.

· De netwerklocatie Domein wordt gebruikt voor domeinnetwerken zoals in ondernemingen. Dit type netwerklocatie wordt beheerd door de netwerkbeheerder en kan niet worden geselecteerd of gewijzigd.

Opmerking

Als u van tevoren weet dat u geen bestanden of printers hoeft te delen, is de veiligste keuze het openbare netwerk.

Bekijk deze video om te leren hoe u een netwerklocatie selecteert (0.48)

Netwerklocatie selecteren

1. Open Netwerkcentrum door te klikken op de knop Start en vervolgens op Configuratiescherm. Typ netwerk in het zoekvak en klik vervolgens op Netwerkcentrum.

2. Klik op Bedrijfsnetwerk, Thuisnetwerk of Openbaar netwerk en klik vervolgens op de gewenste netwerklocatie.

Netwerkcentrum

Waarschuwing

Wanneer u Thuisnetwerk of Bedrijfsnetwerk kiest, wordt de firewallconfiguratie onmiddellijk gewijzigd en is communicatie mogelijk. Dit kan een risico inhouden voor de beveiliging. Zie Wat zijn de risico’s van het verlenen van toegang aan programma’s door een firewall? voor meer informatie.

Wanneer kan veilig verbinding worden gemaakt met een thuisnetwerk of een bedrijfsnetwerk?

Als u op een veilige manier verbinding met een thuis- of bedrijfsnetwerk wilt maken, moet u controleren of dit netwerk over het volgende beschikt:

· Bij draadloze netwerken: een draadloze verbinding die is versleuteld met WPA (Wi-Fi Protected Access) of WPA2. (WPA2 geniet de voorkeur omdat dit veiliger is dan WPA.)

· Bij alle netwerken: een firewallapparaat of een ander apparaat met NAT (Network Address Translation) dat is verbonden met uw computer of een draadloos toegangspunt en uw kabel- of DSL-modem.

Een netwerk met een firewall of een apparaat met NAT op de aanbevolen positie

Zie Een draadloos netwerk instellen in Windows 7, Uw netwerk veiliger maken en Wat zijn de verschillende beveiligingsmethoden voor draadloze netwerken? voor meer informatie.

De invloed van Windows Firewall op netwerklocaties

Bij gebruik van de locatie Openbaar netwerk wordt verhinderd dat bepaalde programma’s en apparaten worden uitgevoerd. Dit heeft tot doel uw computer te helpen beschermen tegen toegang door onbevoegden terwijl u bent verbonden met een netwerk in een openbare ruimte. Als u bent verbonden met een openbaar netwerk en Windows Firewall ingeschakeld is, is het mogelijk dat u bij bepaalde programma’s of services wordt gevraagd om communicatie via de firewall mogelijk te maken, zodat ze naar behoren werken.

Wanneer u een programma toestaat om via de firewall te communiceren, geldt deze toestemming voor elk netwerk met hetzelfde type locatie als het netwerk waarmee u momenteel verbonden bent. Als u bijvoorbeeld verbinding maakt met een netwerk in een café en het locatietype Openbaar netwerk kiest, en vervolgens de blokkering voor een chatberichtenprogramma opheft, wordt de blokkering voor dat programma ongedaan gemaakt voor alle openbare netwerken waarmee u verbinding maakt.

Als u de blokkering voor meerdere programma’s wilt opheffen terwijl u verbonden bent met een openbaar netwerk, is het misschien een goed idee de netwerklocatie te wijzigen in Thuisnetwerk of Bedrijfsnetwerk. Het is waarschijnlijk veiliger de instellingen voor dit ene netwerk te wijzigen dan voor alle openbare netwerken waarmee u vanaf dat moment verbinding maakt. Houd er echter rekening mee dat uw computer in dit geval zichtbaar is voor anderen in het netwerk, en dat dit een beveiligingsrisico vormt.


Jordaan

Telecommunicatie

Met vriendelijke groeten.

Rene Jordaan

Swanendrift 56

3332 RN Zwijndrecht

Tel 078 6122207

Fax 0842220526

Mobile: 0651494654

Handelsreg 23082194

BTW -NL070460942B01

e-mail info@jortel.n is geworden (informatie@jortel.nl)

https://www.jortel.nl

Translate »
%d bloggers liken dit: